Zachowaj równowagę 2015

Projekt KIK/34
Szwajcarsko – Polski Program Współpracy pt. „ Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”.
Nasza szkoła kontynuuje realizację programu w roku szkolnym 2014/2015.
Głównym realizatorem Projektu jest Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, a partnerami: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, Polskie Towarzystwo Dietetyki. Projekt ten, współfinansowany przez Rząd Szwajcarii, to jedno z pierwszych przedsięwzięć tego typu realizowanych w Polsce, jest także objęty patronatem Minister Edukacji Narodowej Pani Krystyny Szumilas.
Idea programu zakłada, że w szkole społeczność szkolna (pracownicy, uczniowie, rodzice) podejmuje wspólne działania dla poprawy i utrzymania swojego zdrowia i samopoczucia poprzez zmianę zachowań żywieniowych oraz podniesienie aktywności fizycznej.
Najważniejsze efekty wynikające z realizacji programu to:
- zwiększenie poziomu wiedzy o roli żywienia i aktywności fizycznej wśród uczniów, ich rodziców i personelu pracującego z uczniami na terenie szkół i przedszkoli;
- poprawa sposobu żywienia i poziomu aktywności fizycznej wśród uczniów.
- zmianę nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży,
- zwiększenie udziału uczniów w obowiązkowych zajęciach wychowania fizycznego lub/i w pozaszkolnych formach aktywności fizycznej,
- zorganizowanie w szkołach miejsc do spożywania posiłków.
Zakłada się, że skutkiem wdrożenia programu będzie uwidoczniony, trend spadkowy lub przynajmniej zahamowanie wzrostu nasilenia otyłości i nadwagi wśród dzieci i młodzieży.
Serdecznie zapraszamy Rodziców do zapoznania się z Zakładką dla Rodziców
na stronie projektu: http://www.zachowajrownowage.pl/kategoria/dla-rodzicow
Można znaleźć tam wiele cennych podpowiedzi na pytania dotyczące zasad
żywienia i aktywności fizycznej.
Zadania projektu „Zachowaj równowagę” są realizowane poprzez:
1. Umieszczanie na terenie szkoły plakatów promujących zdrowy styl życia.
2. Prowadzenie przez uczniów działań promujących zdrowe żywienie i ruch
3. Tworzenie tematycznych prezentacji promujących zdrowe żywienie i ruch
4. Rozwijanie zdolności i wiedzy kulinarnej uczniów zgodnej z zasadami racjonalnego
żywienia.
5. Organizowanie zajęć motywujących uczniów do samodzielnych prozdrowotnych wyborów
6. Organizacja imprez sportowo – rekreacyjnych upowszechniających zdrowy styl życia.
7. Zmiana asortymentu w sklepiku szkolnym.
8. Edukacja rodziców z zakresu żywienia i aktywności fizycznej.
9. Organizowanie dla uczniów spotkań ze specjalistą.
10.Prowadzenie „pozytywnej reklamy”.
11.Promowanie aktywności fizycznej na terenie szkoły
Przewidywane efekty programu:
- zwiększenie poziomu wiedzy o roli żywienia i aktywności fizycznej wśród uczniów, ich rodziców i personelu pracującego z uczniami na terenie szkół
- poprawa sposobu żywienia i poziomu aktywności fizycznej wśród uczniów,
- uwidoczniony, choć być może odroczony w czasie, trend spadkowy lub przynajmniej zahamowanie wzrostu nasilenia otyłości i nadwagi wśród dzieci i młodzieży.
Wszelkie działania związane z realizacją projektu zmierzają do uzyskania przez nasze liceum
Certyfikatu Szkoły Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej.
Koordynatorem programu w liceum jest p. Ewa Łapińska.